10 τρόποι για να ενθαρρύνεις το προσωπικό του κομμωτηρίου σου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το The Salon Business, από τα σημαντικότερα sites του κλάδου για την αγορά των ΗΠΑ, το 50% του κόστους που επιβαρύνει ένα σαλόνι ομορφιάς αφορά από το προσωπικό, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο σε άλλες αγορές (όπου διαμορφώνεται περίπου στο 30%). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παροχή κινήτρων για το προσωπικό ενός κομμωτηρίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας δεμένης ομάδας. Εξάλλου, οι συχνές αλλαγές στους υπαλλήλους ενέχουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της πίστης των πελατών.

Η παροχή κινήτρων στο προσωπικό ενός κομμωτηρίου ή κέντρου αισθητικής είναι μια από τις πιο χρήσιμες στρατηγικές για να γίνει το περιβάλλον εργασίας πιο ευχάριστο και παραγωγικό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό: ανταλλαγή αξιών μεταξύ των εργαζομένων, μεγαλύτερη συμμετοχή του προσωπικού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στοχευμένη διαχείριση μεμονωμένων υπαλλήλων, χρήση συστημάτων αξιοκρατίας και ανάπτυξης που κάνουν τις σχέσεις πιο ανταγωνιστικές αλλά σε υγιές επίπεδο κλπ.

Τι παρακινεί περισσότερο τους υπαλλήλους;

Προσωπικό κομμωτηρίου: 10 κίνητρα για καλύτερη επίδοση

Το προσωπικό ενός κομμωτηρίου ενθαρρύνεται με βάση διάφορους παράγοντες, αλλά μερικοί από αυτούς έχουν μεγαλύτερη επιρροή από άλλους. Τα χρήματα και τα οικονομικά κίνητρα, όσο σημαντικά και αν είναι, αντιπροσωπεύουν μόνο το 7% όπως εξηγεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Psychology Today. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που παρακινούν περισσότερο τους εργαζόμενους είναι:

  • να αισθάνονται αναγνώριση για τη δουλειά που προσφέρει (13%)
  • να έχουν την επιθυμία να κάνουν καλή δουλειά (17%)
  • η ανταπόκριση στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών (18%)
  • τα κίνητρα μεταξύ των μελών του προσωπικού (20%)

Η έρευνα δείχνει τη σημασία της σχέσης μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και της αίσθησης αναγνώρισης για τη συμβολή τους (όχι απαραίτητα οικονομικής φύσης).

Πώς μπορείς, λοιπόν, να παρακινήσεις το προσωπικό του κομμωτηρίου σου; Ακολουθούν 10 χρήσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές για να το κάνεις σωστά.

1. Δημιούργησε ένα “ανοιχτό” περιβάλλον με κοινά στοιχεία και αξίες

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αποτελεσματικό και χρήσιμο για τα μέλη του προσωπικού να κατανοούν και να ενστερνίζονται την αποστολή και τις αξίες της επιχείρησης. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργήσετε και να ορίσετε αυτές τις αξίες όλοι μαζί. Μέσα από τη διαδικασία καθορισμού μιας κοινής κουλτούρας, επιτυγχάνεις ακόμα έναν στόχο. Μια συνάντηση όπου όλο το προσωπικό θα καθορίσει κοινές αξίες είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ποιοτικού εργασιακού περιβάλλοντος. Οι κοινοί στόχοι προάγουν την ενότητα μεταξύ όλων των μελών, δίνοντας έξτρα κίνητρα.

Προσωπικό κομμωτηρίου και εταιρική κουλτούρα

2. Συμμετοχή του προσωπικού στη λήψη αποφάσεων

Η υπερβολική μικροδιαχείριση (όπου ο ιδιοκτήτης παρακολουθεί στενά το έργο των συνεργατών και ζητά γνώμη ή επιβεβαιώσεις για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από το προσωπικό) είναι ένα σύστημα που αποθαρρύνει το προσωπικό ενός κομμωτηρίου. Οι εργαζόμενοι τείνουν να μετατρέπονται σε μηχανές που εκτελούν αυτόματα εντολές και εργασίες, χωρίς να χρησιμοποιούν την κριτική σκέψη ή τη δημιουργικότητά τους.

Ένας ιδιοκτήτης πρέπει να το αποφύγει αυτό, ώστε να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και να βελτιστοποιήσει την εργασία. Πώς; Απλώς προσφέροντας περισσότερη ελευθερία στο προσωπικό να διαχειρίζεται και να οργανώνει την εργασία εντός του κομμωτηρίου, αλλά κυρίως με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις αποφάσεις.

3. Λάβε υπόψη τις διαφορετικές προσωπικότητες

Για να παρακινήσεις μια ομάδα, δεν γίνεται να εφαρμόσεις στρατηγικές που απευθύνονται σε όλους. Κάθε υπάλληλος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, ειδικά στην περίπτωση πολυάριθμου προσωπικού, αλλά τα αποτελέσματα σίγουρα θα σε ανταμείψουν. Μπορείς να δοκιμάσεις ad hoc τεστ ή ερωτηματολόγια με στόχο την αξιολόγηση και τη διαμόρφωση των προφίλ των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, θα μπορέσεις να ακολουθήσεις προσαρμοσμένες στρατηγικές για να τους δώσεις κίνητρο.

Για παράδειγμα, ένας νέος υπάλληλος πιθανότατα θα γνωρίζει μόνο λίγα για τη δραστηριότητα και τη δυναμική της επιχείρησης. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποθαρρυντικά, λόγω ανασφάλειας ή φόβου μήπως κάνει λάθος. Μέσα από μια εξατομικευμένη διαδρομή, λοιπόν, μπορείς να εκπαιδεύσεις τους νέους υπαλλήλους και να διασφαλίσεις την πρόοδό τους, δεδομένου ότι έχουν επαρκή εμπειρία για να λαμβάνουν ανεξάρτητα αποφάσεις και να μοιράζονται ευθύνες.

Συμβουλές από την UALA για διαχείριση κομμωτηρίου και κέντρου αισθητικής

Επίσης, οι one-to-one συνομιλίες μεταξύ υπαλλήλου και ιδιοκτήτη είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος για καλύτερη επικοινωνία και έγκαιρη επίλυση προβλημάτων οργάνωσης.

4. Ενθάρρυνε οικονομικά την εργασία και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων

Είναι αλήθεια ότι τα χρήματα, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν ίση βαρύτητα με άλλα κίνητρα. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πτυχή για την αύξηση και ενίσχυση της αφοσίωσης του προσωπικού.

Οικονομικά κίνητρα για τους υπαλλήλους σου

Επομένως, είναι σημαντικό να αναλύσεις τον μισθό και τα οφέλη των ανταγωνιστικών κομμωτηρίων, για να κάνεις και το δικό σου ανταγωνιστικό και ελκυστικό. Επιπλέον, η προσφορά μέρους του μισθού με τη μορφή προμηθειών θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να ενθαρρύνεις το προσωπικό να πετύχει τους στόχους του. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να δίνεις προμήθεια από τα κέρδη που συνδέονται με την πώληση προϊόντων ή έξτρα υπηρεσιών εντός του κομμωτηρίου.

5. Δημιούργησε υγιή και παραγωγικό ανταγωνισμό

Έχεις σκεφτεί να δημιουργήσεις φιλικούς διαγωνισμούς για το προσωπικό του κομμωτηρίου σου, ώστε να ενισχύσεις την παραγωγικότητά τους; Οι διαγωνισμοί μπορεί να είναι διαφόρων ειδών (αριθμός ραντεβού, προϊόντων που πουλήθηκαν ή νέων πελατών που αποκτήθηκαν). Καλό είναι να θέσεις ομαδικούς στόχους, τους οποίους όλοι θα θέλουν να πετύχουν για να λάβουν τα συμφωνημένα οφέλη.

6. Επένδυσε στην εκπαίδευση του προσωπικού

Η δημιουργία μιας ομάδας με επαρκώς εκπαιδευμένους υπαλλήλους είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να επενδύουμε συνεχώς στην επαγγελματική κατάρτιση. Αυτό γίνεται τόσο για να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες, όσο και για να αυξήσουμε το κίνητρο και την επιθυμία για ανάπτυξη.

Το κόστος για την κατάρτιση θα μπορούσε να είναι μεγάλο. Ωστόσο, με τη σωστή ισορροπία σεμιναρίων, εκδηλώσεων και διαδικτυακών μαθημάτων, οι δαπάνες θα μπορούσαν να είναι πιο βιώσιμες. Συχνά, οι ίδιοι οι προμηθευτές επαγγελματικών προϊόντων και αξεσουάρ προσφέρουν ποιοτικά μαθήματα κατάρτισης. Φρόντισε, επομένως, να συλλέγεις πληροφορίες, αξιολογώντας το κόστος, την ποιότητα και τα οφέλη της προτεινόμενης εκπαίδευσης.

7. Πρόσφερε μονοπάτια καριέρας στο προσωπικό του κομμωτηρίου

Η επαγγελματική ανάπτυξη πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και η προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης είναι ένα σημαντικό κίνητρο για κάθε υπάλληλο. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να προσφέρεις προοδευτικά μονοπάτια ανάπτυξης, ώστε να τεθούν σαφείς και επιθυμητοί στόχοι και θέσεις.

Τα μονοπάτια δεν πρέπει να αφορούν μόνο την καριέρα του κομμωτή (Junior, Senior, Master) αλλά και άλλες θέσεις του κομμωτηρίου, όπως τους Colorist (colorworkers) ή τους υπεύθυνους μάρκετινγκ και social media. Οι θέσεις, τα βήματα ανάπτυξης και οι ευκαιρίες μπορούν να αποφασιστούν με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης ομορφιάς.

8. Δημιούργησε ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον

Είναι ένα σημείο που συχνά υποτιμάται, αλλά το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει πολύ τα κίνητρα. Ένας τακτοποιημένος, εργονομικός και μοντέρνος χώρος όπου θα μπορούν όλοι να εργάζονται άνετα ως ομάδα είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Μια ποιοτική εμπειρία δεν αφορά μόνο τους πελάτες, αλλά και τους εργαζόμενους που περνούν τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά στον χώρο. Για να βελτιστοποιήσεις το εργασιακό περιβάλλον, μπορείς να ορίσεις έναν υπεύθυνο από το προσωπικό (με ένα μικρό επιπλέον κίνητρο). Το άτομο αυτό θα διασφαλίσει ότι το κατάστημα παραμένει ένας ενθαρρυντικός χώρος εργασίας.

9. Βγάλε το προσωπικό και εκτός κομμωτηρίου

Μπορεί να έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις ένα γαλήνιο περιβάλλον εργασίας, αλλά ίσως η ρουτίνα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα εργασίας. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο πού και πού να κάνεις ένα διάλειμμα και να οργανώνεις κάτι για την ομάδα. Μια εκδήλωση, ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο σε SPA, ένα ταξίδι ή απλά ένα δείπνο είναι μερικά παραδείγματα παραγωγικών εξόδων που επιτρέπουν στο προσωπικό να γνωρίσει ο ένας τον άλλον και να αναπτυχθεί.

10. Δείξε ευγνωμοσύνη και γιόρτασε τις επιτυχίες

Κατά τις εργάσιμες ώρες, ειδικά στις πιο πιεσμένες απαιτητικές περιόδους, είναι δύσκολο να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για αυτό που πάει καλά. Συχνά εστιάζουμε στα αρνητικά και όσα πρέπει να βελτιώσουμε, αντί να αναγνωρίζουμε την εξαιρετική δουλειά και τις επιτυχίες μας.

Η ευγνωμοσύνη και αναγνώριση προς το προσωπικό σου είναι ένα ακόμα ουσιαστικό και αποτελεσματικό κίνητρο για την ενθάρρυνσή τους. Το να μοιράζεσαι την επιτυχία και την αισιοδοξία κάνει μια ομάδα να συνειδητοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητές της. Επίσης, αυξάνει τη θέληση για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων στο μέλλον.

Συμπερασματικά, η ενθάρρυνση των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμελείται. Αυτές οι 10 συμβουλές έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών, τη σταθερότητα των υπαλλήλων και την ανάπτυξη του κομμωτηρίου. Αν τα εντάξεις στη στρατηγική σου, θα μπορέσεις να αποκομίσεις τα μέγιστα οφέλη από το προσωπικό του κομμωτηρίου σου.